Fierljeppen

Een groep- of bedrijfsuitje of familieweekend in Friesland? Dan mag fierljeppen of polsstokspringen beslist niet ontbreken. Na een korte uitleg en demonstratie mag de eerste deelnemer zich melden om met droge voeten naar de overkant te springen. Met een sloot van een meter breed, lijkt deze Friese variant van slootjespringen misschien ‘peanuts’. Tot het moment dat je daadwerkelijk voor de sloot staat…. Als ook de laatste persoon over de sloot gesprongen is, klinkt er een luid gejuich. Een gevoel van persoonlijke overwinning is voelbaar. Langzaam wordt de sloot steeds breder. Wie overschat zichzelf en maakt als eerste persoonlijk kennis maakt met het water in de sloot? Dit moet vastgelegd worden, dus camera’s in de aanslag.

Wat hebben wij gelachen zeg! Dit is echt goud

Herman

Slootjespringen met een stok

Fierljeppen betekent letterlijk: verspringen. Vroeger sprong men met behulp van een stok over brede sloten om vervolgens kievitseieren te rapen in de weilanden. Tegenwoordig is het een sport waarbij men vanaf een schans bijna 20 meter ver springt. Na een korte introductie zoeken we een sloot die ongeveer een meter breed is. Hier oefenen we de basisbeginselen. Hierna zoeken we een bredere sloot. Wie stijgt boven zichzelf uit en weet zichzelf te overwinnen?

Bliksem! ‘it kin net’

Hoewel het water nat is, is de sloot is nog geen meter diep. Onze accommodatie is op steenworp afstand, daar bevinden zich douches en een kleedruimte. Een ding weet je zeker, als gevolg van je ‘bijna gelukte sprong’ heb je zojuist je collega’s, vrienden of familie een onvergetelijk moment bezorgt en ben je de absolute held van de dag. Het is dus aan te raden om reservekleding mee te nemen. Je weet immers maar nooit 🙂

Het spektakel dat fierljeppen heet

Onder begeleiding van een echte professionele Friese Fierljepper gaan jullie proberen om met droge voeten de overkant van de sloot te halen. Naast een hilarische activiteit is deze vorm van slootjespringen ook een activiteit waarbij grenzen worden verlegd. Niet zelden is degene met de meeste praatjes juist de laatste die over de sloot springt. Fierljeppen is niet alleen een topactiviteit voor een bedrijfsuitje, ook voor een vrijgezellenfeest is fierljeppen in Friesland een spektakel. Benieuwd naar de overige mogelijkheden voor een bedrijfsuitje?

Kijk hier voor meer arrangementen

Vroeger…

Vroeger sprong men met een stok over de sloot om kievitseieren te rapen. Maar hoe hou je die eieren dan vast als je je handen nodig hebt om met een stok over de sloot te kunnen springen? Daarvoor hadden de fierljeppers een mooi plekje. De eieren werden namelijk onder de pet bewaard en duur verkocht in het Westland of in Engeland.

Tegenwoordig springt men vooral voor het plezier met een polsstok naar de overkant. Friesland heeft een paar fanatieke fierljepverenigingen, waaronder fierljepvereniging ‘it Heidenskip’  waarbij afstanden tot 22 meter gesprongen worden.  Zo langzamerhand is onze Friese vorm van slootjespringen een waar exportproduct van Friesland geworden.

Voor ons is een sloot van ongeveer 1.5 meter breed genoeg om mee te beginnen. Wanneer je dus in Friesland een bedrijfsuitje organiseert, moet je eigenlijk als een echte Fries, kunnen fierljeppen!

Overnachten

Ook een overnachting nodig? Bekijk dan onze gezellige groepsaccommodatie.