Fierljeppen

Een groep- of bedrijfsuitje in Friesland? Dan mag fierljeppen beslist niet ontbreken. Na een korte uitleg en demonstratie mag de eerste deelnemer zich melden om met droge voeten naar de overkant te springen. Met een sloot van een meter breed, lijkt dit ‘peanuts’. Tot het moment dat je daadwerkelijk voor de sloot staat…. Als ook de laatste persoon over de sloot gesprongen is, klinkt er een luid gejuich. Een gevoel van persoonlijke overwinning is voelbaar. Langzaam wordt de sloot steeds breder. Wie overschat zichzelf en maakt als eerste persoonlijk kennis maakt met het water in de sloot? Dit moet vastgelegd worden, dus camera’s in de aanslag.

Wat hebben wij gelachen zeg! Dit is echt goud

Herman

Verspringen met een stok

Fierljeppen betekent letterlijk: verspringen. Vroeger sprong men met behulp van een stok over brede sloten om vervolgens kievitseieren te rapen in de weilanden. Tegenwoordig is het een sport waarbij men vanaf een schans bijna 20 meter ver springt. Na een korte introductie zoeken we een sloot die ongeveer een meter breed is. Hier oefenen we de basisbeginselen. Hierna zoeken we een bredere sloot. Wie stijgt boven zichzelf uit en weet zichzelf te overwinnen?

Ai! ‘it kin net’

Geen probleem. Hoewel het water nat is, is de sloot is nog geen meter diep. Op steenworp afstand bevinden zich douches en een kleedruimte. Een ding weet je zeker, als gevolg van je ‘bijna gelukte sprong’ heb je zojuist je collega’s een onvergetelijk moment bezorgt en ben je de absolute held van de dag. Het is aan te raden om reserve kleding mee te nemen. Je weet immers maar nooit 🙂

Het spektakel dat fierljeppen heet

Onder begeleiding van een professionele echte Friese Fierljepper gaan jullie proberen om met droge voeten de overkant van de sloot te halen. Naast een hilarische activiteit is het ook een activiteit waarbij grenzen verlegd worden. Niet zelden is degene met de meeste praatjes juist de laatste die over de sloot springt. Fierljeppen is niet alleen een top activiteit voor een bedrijfsuitje, ook voor een vrijgezellenfeest is fierljeppen in Friesland een spektakel. Benieuwd naar de overige mogelijkheden voor een bedrijfsuitje?

Kijk hier voor meer arrangementen

Vroeger…

Vroeger sprong men met een stok over de sloot om kievitseieren te rapen. Om met een stok over de sloot te kunnen springen, werden de eieren onder de pet bewaard en duur verkocht in het Westland of in Engeland. Tegenwoordig springt men vooral voor het plezier met een polsstok naar de overkant. Friesland heeft een paar fanatieke fierljepverenigingen, waaronder fierljepvereniging ‘it Heidenskip’  waarbij afstanden tot 22 meter gesprongen worden.  Langzamerhand is het een exportproduct van Friesland geworden. Voor ons is een sloot van ongeveer 1.5 meter breed genoeg om mee te beginnen. Wanneer je in Friesland een bedrijfsuitje organiseert, moet je eigenlijk als een echte Fries, kunnen fierljeppen!