Polsstok springen – Fierljeppen

Tot nu toe heeft iedereen de overkant gehaald.  Ik neem een aanloop, ren naar de polsstok, spring en??

Wat is ‘fierljeppen’?

Fierljeppen of polsstokspringen is een typisch Friese sport. ‘Fier’ betekent in het Fries: ver en ‘Ljeppen’ betekent springen. Oftewel: verspringen

Vroeger ging men de met een pols het weiland in om Kievitseieren te zoeken. Wanneer men dan aan het einde van het weiland een sloot tegen kwam moest men er overheen zien te springen. Later werd dit in wedstrijdverband gedaan. Elk jaar worden er zowel in Friesland als ook buiten de provincie verschillende wedstrijden georganiseerd. Waar Fierljeppen vroeger eigenlijk alleen in het voorjaar werd gedaan, traint men tegenwoordig soms vijf keer per week. Ook de stokken zijn vervangen. Vroeger was het hout, tegenwoordig zijn de stokken van aluminium.
Het resultaat is dan ook iets anders. Tegenwoordig springt men verder dan 20 meter!

Fierljeppen in Elahuizen

Een echte fierljepschans hebben we hier niet. Ook niet de tribunes, stokken van 8 meter of een

Fierljeppen Polsstokspringen Friesland it kin net

‘It kin net’

trainingsbaan. We beginnen bij het begin. Eerst een korte uitleg waarna we naar de eerste sloot lopen. Het lijkt een klein slootje, maar wanneer men er voor staat, lijkt deze toch ineens best breed. De vrijgezel springt natuurlijk als eerste naar de overkant. Twijfel, twijfel en uiteindelijk, ja hoor! de overkant gehaald. We oefenen hier een aantal sprongen. Als het goed is, haalt iedereen (veelal op een enkele uitzondering na) de overkant. Hierna gaan we naar een bredere sloot. Camera’s in de aanslag, want dit moment wil je niet missen!

Fierljeppen is naast een typische Friese sport, ook een activiteit waarbij veel mensen hun eigen grenzen verleggen. En, bovenal wordt er natuurlijk ontzettend veel gelachen.

Toch liever een grote schans in HET Fierljep dorp van Friesland? ook dat organiseren we graag voor u.
Klik hier voor meer informatie over fierljeppen in ‘It Heidenskip’

 

Bekijk de video hieronder. Dit wilt u toch niet missen?

 

 

Zeg, kom jij ook deze zomer?

Boek dan hier jouw schoolkamp!